De citit/vizitat/văzut în 2017

M-am hotărât să notez aici ce citesc/ce filme văd/ce spectacole recomand. De ce? E simplu, mă lasă memoria. Încă de anul trecut am început să fac asta (Memorie pe pauză: cărți citite, filme văzute în 2016), m-am gândit să reiau bunul obicei, poate-poate mă și țin de el.

De vizitat

 • Timișoara pe timp de iarnă – am fost în escapada anuală cu sora din dotare în primul oraș din Europa care a beneficiat de iluminat stradal. Peisaj mirific, îngheț crunt. Mergeți în primăvară și vizitați grădina botanică, pun pariu că e mai frumoasă atunci.
 • Bulgaria în weekendul prelungit de 1 mai. Fără proverbialii castraveți, ci cu două orășele medievale, arhitectură urâțică și drumuri proaste. Mai multe pe tickettonomadland.com, blogul colectiv de travel pe care scriu cu alte patru colege. (click pe link dacă vrei să vezi cum mă bâlbâi în engleză)
 • Apusenii în vacanța de 1 iunie (răsfăț anul ăsta, guvernul ne-a dat încă o zi liberă)  – din nou, vă trimit la povestea pe lung, aici.
 • Sibiu în fiecare iunie, de festival (FITS, musai măcar o dată în viață). Și dacă nu ai văzut Faust al lui Purcărete, mergi măcar o dată să vezi o piesă clasică transformată în spectacol.
 • Malta, această țară-arhipeleag a autobuzelor, leandrilor și icoanelor la fiecare ușă. A, și a peisajelor parcă desenate special pentru Instagram. Sfat călduros (sic!): nu mergeți vara, sunt 35 grade măsurate la umbră și, ghici ce? pe insulă nu există umbră.
 • Cluj, la Depeche. Merg acum, în iulie, revin cu povestea pe larg.

Filme de văzut

 • Hoții de biciclete – un film alb-negru din ’48 despre părinți, valori precum cinstea și modul în care războiul le dă peste cap pe toate. Văzut la cinema Europa, într-o sală pe care mi-aș dori să o văd revalorificată.
 • Despre trup și suflet – film unguresc, nou-nouț, cu premii la Berlin și rcomandat de nenumărate ori de Facebook connections. E un film tulburător despre ciudățenia a doi introverți și imposibilitatea de a simți, incapacitatea unor oameni moderni de a se mai lăsa pradă sentimentelor. Vizual puternic, poveste cu schepsis, ce mai! film european.
 • Două documentare văzute pe HBO GO – Viața lui Warren Buffett (dada, miliardarul ăla care și-a donat aproape toată averea unor ONG-uri deținute de copii și prieteni) și Planeta Petrila , un documentar savuros despre lupta unui miner devenit artist, Ion Barbu, de a salva ce se mai poate din mina Petrila. Spumos, amuzant, râsu’-plânsu’ despre cum înțeleg autoritățile române să valorifice trecutul și oamenii crescuți în acel trecut.

De citit

Mai greu cu cititul în 2017, aparent sunt mai leneșă, dar am descoperit câte ceva:

 • Acest articol minunat despre cum a trăi înseamnă mai mult decât a achiziționa un apartament în orice condiții, inclusiv o rată pe 30 de ani. Și parcă tot aș vrea propriul apartament, o fi de vină educația?
 • Revista Sinteza, o redescoperire de fapt a unei publicații care te ajută un pic să găsești puțin sens în lumea asta nebună de azi.
 • Citesc acum Anul Gândirii magice, de Joan Didion, o poveste a unui an de doliu presărat de amintiri și de explicații medicale ale bolilor cardiovasculare sau neuronale. Vocea autoarei e cât se poate de verosimilă, te face să vrei să descoperi ce s-a născut după acel an de doliu, ce alte eseuri/cărți a scris în urma unei astfel de experiențe.

 

 

 

Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s