De citit/văzut/ascultat după Power of Storytelling 2016

Pe 14-15 octombrie am fost la conferința The Power of Storytelling pe care o aștept din ianuarie. De ce din ianuarie? Pentru că am fost super cuminte în 2015 și pe 3 ianuarie m-a transformat familia în Mecena Decât o Revistă. Asta se traduce în abonament la revistă, acces la o serie de evenimente și resurse de povești ieșite de sub bagheta curatorială a echipei revistei cu pricina. Confeința a fost proverbiala cireașă de pe tort, m-am întors din nou cu notițe, surse de inspirație și autori de citit.

Acum aproximativ doi ani scriam un articol cu titlu similar (The Power of Storytelling: ce să citeşti după conferinţă). Lista de anul ăsta arată așa:

  • Citatul pe care îmi promit să-l caligrafiez deasupra biroului: Don’t get killed, don’t fuck up, remember to also have fun! Jacqui ne-a povestit cum a crescut ea ca jurnalistă în anii 70-80. Un mediu sexist în care femeile primeau ca sarcină poveștile previzibile, nu prea erau luate în serios și, per total, nici nu prea erau susținute de alți colegi. Citatul îi aparține redactorei șefe a ziarului mic care a trimis-o în Sudan să relateze foametea. Cumva, mi se pare că citatul ăsta mă va transpune în povestea ei și îmi va da un șut binemeritat în fund: mergi mai departe, nimic nu e atât de grav precum pare.
  • Scrii poezii? Dă-i un mail Tarei Skurtu pe adresa sendtarapoetry@gmail.com. O americancă cu ceva rădăcini românești venită cu o bursă în România, la Brașov. Să scrie poezie, să-și cerceteze originile și să predea creative writing.
  • De la Dvora Meyers citesc deja cartea De la Nadia până azi, o istorie a evoluției gimnasticii de la perfecțiunea unui 10 istoric la matematica dificilă a unui sport iubit de noi, românii, dar pe care îl înțelegem prea puțin. Lectură bună și pentru a explica decăderea României în gimnastica mondială.
  • Tim Howard a povestit despre cum se pierd ei ca jurnaliști în ițele poveștilor pe care le descoperă și relatează în episoadele Reply to all. Am ascultat și eu mai multe episoade pe Soundcloud, vi-l recomand pe cel care spune istoria unui alt podcast, lansat de un mormon. Acesta a reușit să scuture un pic credinţa şi biserica mormonă, obligând-o pe cea din urmă să se reorganizeze.
  • De Brian Linstrom am scris deja într-un articol separat –Taxă de om bun, taxă de om responsabil. Pe scurt și aici: căutați documentarul Mothering Inside, a reușit să convingă instituțiile statului să schimbe politici locale în favoarea unui program prin care deținutele femei erau ajutate să se reintegreze în societate.
  • De la Jon Mooalen, scriitor pentru revistre precum The New York Times, autointitulat the man with a crooked face (chiar s-a născut cu o față strâmbă), am notat așa: cu toții avem dificultăți în a ne accepta sau în a lupta pentru cine vrem să devenim. Eu stau și mă întreb dacă nu cumva peroade lungi de timp nici măcar nu ne mai întrebăm cine vrem să devenim, pur și simplu ne afundăm în zona de comoditate, auto-acceptare.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să sper că ne vedem la anul la The Power of Storytelling! 🙂

Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s