Oamenii sunt încă frumoși: trei români de toată isprava la TEDX București

Dă play la melodia asta și las-o să curgă cât timp citești aceste rânduri.

Am mai scris pe aici că sunt fan TED. Astăzi am fost la evenimentul organizat în București la Sala Radio și am ascultat oameni cu idei, pasiune și inițiativă. Printre aceștia, trei români care mi-au pus un zâmbet mare pe față. Și am zis să îmi notez aici cine sunt și de ce (nu de alta, dar memoria mea e selectivă și are nevoie de hard-disk extern).

În ordinea numerelor de pe tricou a.k.a intrării pe scena de astăzi:

BOGDAN MICU – voluntar în Guvernul României

Ați auzit de aplicația Inspectorul pădurilor? Bogdan e voluntarul din spatele ei. Pun accentul pe voluntar pentru că mi se pare că aici e cheia. Povestea lui vorbește despre rezistența sistemului guvernamntal de a se schimba și necesitatea unui element disruptiv din exterior care să zdruncine puțin rădăcinile sistemului și să aducă oameni noi în peisaj. Mai exact, cetățenii.

Ce a făcut Bogdan? A forțat Ministerul Mediului să accepte o aplicație de mobil care implică cetățenii în identificarea  transporturilor ilegale de lemn. Oricine o poate descărca și semnala numărul de înmatriculare al mașinii. Dacă transportul nu e în regulă din punct de vedere legal, sunt implicate autoritățile. 30.000 de useri și peste 1 milion de transporturi verificate. Totul a pornit de la un voluntar infiltrat în sistemul guvernamental. Un voluntar perseverent și cu puțin mai mult tupeu.

Alexandra Butmalai – adolescenta din spatele Fabricii de Experimente

La 19 ani Alexandra a mărturisit cu luciditate cum a reușit, cu aroganța specifică vârstei, să eșueze într-o mare competiție la 16 ani, dezamăgindu-și colegii, prietenii și familia. A povestit cu modestia pe care mi-aș dori-o de la mai mulți manageri români, despre ce a însemnat după acea experiență să descopere puterea echipei de voluntari din spatele Fabricii de Experimente și cât de mult te poate impulsiona avântul unor tineri de 19-20 de ani care au curajul și nebunia să creadă că pot schimba modul în care elevii români învață fizica și chimia.

Se descriu așa: trib educativ format din 20 de liceeni din toată ţară, tineri pasionaţi şi cu performanţe deosebite în diverse domenii. Ne-am reunit ca voluntari din dorinţa de a îmbunătăţi educaţia din România pentru generaţiile viitoare. Să mai zic ceva? Alți voluntari, altă misiune, au respectul meu și regretul că nu am avut eu o inițiativă de genul acesta în liceu.

Cristina Bălan – femeia româncă ale cărei drone salvează vieți în Africa

Și-a început cariera într-o industrie dominată de bărbați și le-a câștigat respectul și admirația – inițialele ei se găsesc pe baterii ale mașinilor Tesla din toată lumea. Are acum propriul business și e implicată și în proiecte care pun tehnologia în slujba celor care au nevoie de ea ca să trăiască – sate din Zimbabwe unde medicamentele și sângele pentru transfuzii nu poate ajunge decât prin transporturi netradiționale, făcute cu ajutorul dronelor.

Speech-ul ei nu a fost senzațional, însă mesajul de final se încadrează în cel transmis de acești trei români de succes: da, se poate, da, putem. Ne trebuie doar puțin mai multă încăpățânare și determinare de a duce proiectele noastre de la stadiul de idee la implementare și scalare.

Seara s-a încheiat potrivit cu muzica celor de la Subcarpați, o trupă cu o vechime de 7 ani, independentă de case de producții, dar dependentă de filonul folcloric. Trupa a scos la suprafață folclorul, l-a reamenajat, curățat de praful uitării și l-a eliberat în online. De 2-3 ani au fost adoptați și de scena concertelor. Cum spuneam, se poate. Îi găsiți pe canalul lor de Youtube.

Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s