Taxă de om bun, taxă de om responsabil

Ce alegi, ce vrei să plătești? Răspunsul, ca în cazul celor mai importante întrebări, este depinde. Depinde de ce fel de om vrei să fii.

Rândurile acestea s-au născut acum mai bine de un an în urma unei discuții prelungite pe bulevardul Magheru despre voluntariat, implicare socială și taxe. Da. taxe. Premisa de la care pornea combatantul meu era că datoria civică și morală față de societate se plătește în taxe. În schimbul acelor taxe (deloc mici!) așteptarea este ca statul și pleiada de instituții asociate lui să își asume responsabilitatea de a rezolva principalele probleme ale comunității/societății respective. Eu am susținut că există valoare și în timpul investit în activități de voluntariat, inițiative civice, o vedeam atunci ca pe o cerință individuală pentru autodefinire. Glumind, i-am spus prietenului meu că lupta se dă, așadar, între, taxa de om bun și taxa de om responsabil. El susținea că dacă îți îndeplinești responsabilitatea de a-ți plăti taxele, ești responsabil față de societate și asta este arhisuficient. Așa să fie?

Din ce în ce mai multe persoane din generația mea facebookistă răspund că nu, nu este suficient. Vor mai mult. Fac voluntariat, se implică în cauze sociale, donează pentru valori în care cred. Nu e suficient pentru ei să fie responsabili, ci își doresc să aibă un impact la nivel individual în mediul în care crește el/ea și familia lui. Ai putea spune că e bula mea facebookistă (și ai avea dreptate!). Și totuși…

Totuși, în weekendul acesta l-am ascultat pe Brian Lindstrom. A creat documentare care au schimbat nu doar viața personajelor principale, ci și legislația și programele guvernamentale. Mă refer aici în principal la Mothering Inside, un film despre un program guvernamental menit să ajute mamele din penitenciare să se reintegreze în societate. Rezultatele programului erau fenomenale – 100% rată de succes, niciuna dintre femeile care treceau prin acest program nu recidivau, ci se întorceau la familii și își reconstruiau viața.  Programul a fost sistat în timp ce Lindstrom producea filmul. Datorită filmului, s-a revenit asupra deciziei. Vă las mai jos trailerul. Ce vreau să spun este că nu, nu este o bulă. E un trib de oameni care sunt dispuși să plătească taxa asta de oameni buni de care vorbeam mai devreme. Întrebarea pe care ți-o pui la nivel individual este dacă ești dispus să faci compromisurile necesare pentru a face parte din acel trib. 

 

 

Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s