Memorie pe pauză: cărți citite, filme văzute în 2016

De când mă știu memoria mă părăsește pe subiecte importante. Mai bine zis am o memorie selectivă: îmi voi aduce aminte un sacou colorat de acum 10-15 ani, un zâmbet cu gropițe și o  glumă proastă auzită în liceu, dar cu greu îmi voi aminti povestea „Crimă și pedeapsă”, deși mi-a zgâlțâit din rădăcini adolescența. Sau ce personaje din filme precum Pianistul, Trainspotting, The Wall, m-au impresionat atât de tare că aș fi vrut să fi scris eu povestea.

Iar acum, de câțiva ani, îmi e din ce în ce mai greu, mă invadează povești online, zeci și sute de povești online. Memoria și puterea mea de concentrare e sub atac (am scris mai multe despre asta pe Medium: Saved memory and life on hold: what’s next for a self diagnosed online addict).

Așa că am luat o decizie importantă: voi descrie aici ce am citit/văzut și ce părere am. În caz că interesează și pe altcineva în afară de Oana de peste 1-2 ani care sigur, sigur va folosi cu sârg funcția search a blogului. să își reîmprospăteze memoria.

CĂRȚI

1. Lost Cat: A True Story of Love, Desperation, and GPS Technology

O poveste relaxantă, distractivă despre cum relația cu pisicile tale poate să îți transforme nu numai relația cu partenerul/partenera, ci și cu vecinii. Tibby și Fibby, cele două pisici de 13 ani ale lui Caroline o ajută să treacă peste o perioadă dificilă din viața ei (un accident în care și-a avariat un picior). Cum? Au obligat-o să iasă din casă și să lase tehnologia acolo pentru a vorbi cu vecinii.

Umor relaxat, ilustrații excelente de la Wendy Anderson, o lectură de weekend numai bună.

2. Do Story: How to tell your story so the world listens.

Nu te aștepta la o carte care să te învețe pas cu pas cum să scrii povești (nu cred că există așa ceva!). Cărticia asta îți dă doar inspirație, te împinge să îți cauți cuvintele și îți pune la dispoziție câteva principii, puține exemple de așa da! plus temă pentru acasă câteva exerciții de scriere. Spor!

3. Arta de a cere

Nu te doare suficient! Asta e replica ce-mi rămâne din această carte. Amanda Palmer – punkeriță, artistă, statuie vivantă, povestește cum toate schimbăriile majore din viața ei au avut loc în momente de cotitură, când ea însăși a decis că trebuie, cum ar spune românul, să rupă pisica în două și să schimbe ceva în viața ei, inclusiv atitudinea față de a cere. Vorbește cu detașare de a cere ajutor, bani, mâncare, casă, iubire, recunoaștere, respect. Nu e pentru toată lumea, dar pe mine m-a prins într-un moment bun, mai deschisă către povești de dezvoltare personalăscrise cu nerv.

FILME/SERIALE

1. The Revenant (2015)

Pain porn. Leo Dicaprio caută cu lumânarea un Oscar pentru suferință și prim planuri studiate, supraviețuind tuturor ororilor prin care îl trece Inarritu de dragul unui frame de impact. O poveste de răzbunare subțire ca un fir de păr, nu m-a făcut să îmi pese de niciun personaj.

2. Spotlight (2015)

Bun, tare bun. Poveste spusă bine despre ce înseamnă jurnalism, reportaj și vocație de reporter. La Boston Globe un departament de investigație (Spotlight) pune sub lumina reflectorului problemele reale ale comunității. Filmul surprinde investigația abuzurilor preoților catolici asupra copiilor din propriile parohii și sistemul de protecție construit de Biserica Catolică pentru acești preoți.

3. Sophie’s Choice (1982)

Meryl Streep joacă exemplar rolul unei poloneze trecute prin chinul Auschwitz. Pusă în fața unor alegeri, decide să supraviețuiască. Uneori costul e mult prea mare. Se salvează, însă din nou trebuie să ia o decizie: îl părăsește sau nu pe schizofrenicul ce i-a salvat viața? Supraviețuiește sau rămâne loială?

4. Narcos (2015, sezon 1)

Urmărește viața lui Pablo Escobar(unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri ai Columbiei) din momentul critic în care a decis să înceapă traficul de cocaină până când, după runde dure de negocieri cu guvernul columbian (pătate de sângele victimelor bombelor puse de cartelul lui Escobar) ajunge să își construiască singur închisoarea. Și să interzică poliției columbiene să se apropie la mai puțin de 3 km de aceasta. Povestea e bine scrisă și filmată, suspansul e plasat unde trebuie în doze potrivite, o combinație între Tarantion, True Detective, CSI.

5. Left on purpose (2015)

Forced into this life, left on purpose. Documentarul de 1h33min povestește ultimele luni de viață ale lui Mayer Vishner, unul dintre conducătorii mișcării yippie din anii ’60. Printr-un ultim act politic vrea să decidă singur când va muri. Consumat fizic de droguri, psihic de depresie și droguri, Mayer mai are încă luciditatea de a argumenta rațional de ce el ar trebui să decidă în privința morții sale.

 6. The Seven Dwarfs of Auschwitz (2015)

Un alt documentar văzut la Astra Film On Tour, piticul din Războiul Stelelor și Harry Potter e fascinat de viața piticilor și perspectiva asupra vieții pe care o au aceștia, mai ales dacă sunt și artiști. Nu e de mirare că a ajuns să investigheze și documenteze viața unei familii de pitici evrei din Transilvania (7 frați și surori plus părinții) care ajung în Aushwitz pentru religia lor, însă îi salvează doctorum Mengele, pasionat de experimente sadice pe oameni speciali.

7. The Danish Girl (2015)

Eddie Redmayne joacă rolul unui pictor danez căsătorit nesigur pe identitatea sa sexuală. Filmul urmărește trandofrmarea lui Einar în Lili atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. Nu sunt sigură cine e fata daneză – nou născuta Lili sau Gerda, soția lui Einar, care e alături de el pe tot parcursul acestei transformări – cât de mult trebuie să iubești un om ca să poți accepta o schimbare atât de dramatică de identitate?

 8. Joy (2015)

Jennifer Lawrence este Joy, o fată cu multe idei și proiecte care se lasă colpeșită de rutina vieții și de o familie cu probleme. Își pune pe pauză timp de 17 ani toate visurile pentru a avea grijă de familia ei. După 17 ani, se trezește și inventează cel mai bun mop de pe piață, reușind să răzbească în lumea dură a afacerilor. Replică preferate: I won’t need a prince, I have a superpower.

 9. Bridge of Spies (2015)

În Războiul Rece America și Rusia se văd nevoite să negocieze un schimb de prizonieri. Doar că nu vor să își asume niciuna dintre ele public respectivii prizonieri pentru că sunt spioni. Negocierea e intermediată de un avocat cu principii morale care își pune la bătaie propria viață și familie. Replică preferată: ‘Stoikiy muzhik’.

10. Son of Saul (2015)

Un tată terifiat de ideea că fiul lui nu va avea parte de o înmormântare creștinească. Asta pentru că sunt, el și familia lui, blocați în Auschwitz. Iar el e responsabil cu aruncarea cadavrelor pe foc. Un film greu, care ți se așează de-a curmezișul și-ți blochează cuvintele. Greu, dar bun, cu imagini și scene demne de o expoziție fotografică.

11. Vălul pictat (2006)

În perioada interbelică o tânără răsfățată burgheză decide să se căsătoreacă cu un tânăr bacteriolog serios, îndrăgostit lulea de ea. Problema e că ea nu-l iubește, ci, sub presiunea familiei, vrea doar să bifeze și căsătoria. Când bacteriologul descoperă că îl înșeală, se relochează în Africa unde el salvează un sat de holeră, iar relația lor se maturizează odată cu tânăra care învață să

MUZICĂ

Guilty pleasures:

 

Reclame

2 gânduri despre „Memorie pe pauză: cărți citite, filme văzute în 2016

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s