‘Pe drum’, în căutarea unui ceva anume

Acuma uită-te și tu la ăia din față. Au griji, numără kilometrii, se gândesc unde or să doarmă la noapte, câți bani costă benzina, cum e vremea, cum o să ajungă acolo și, cu toate astea, ei or să ajungă acolo oricum, știi. Dar ei nu știu decât să se agite și să trădeze timpul cu false urgențe și altele, temători și plângăcioși, sufletele lor nu se vor liniști până nu se vor agăța de o grijă clară și dovedită și, odată găsită, mutrele lor vor căpăta expresia adecvată și vor umbla așa. cu un aer nefericit și timpul va trece pe lângă ei și ei știu asta și asta-i neliniștește îngrozitor. (J.Kerouac. Pe drum)

Cartea asta a fost scrisă acum mai bine de jumătate de secol, după terminarea unui război care a zdruncinat nu numai state întregi, ci și idealuri. Un război care i-a făcut pe mulți americani tineri să se întrebe: de ce? pentru ce/cine? Printre ei Jack Kerouac, un scriitor recunoscut pentru cartea citată mai sus, un tânăr care a făcut autostopul prin întreaga Americă, de la est la vest, de la Nord la Mexic, pe ritmuri de bop, blues, jazz, în miros de whisky, vin sau marijuana. Fără planuri de unde o să fiu în cinci ani, ce carieră mă definește sau de unde vine următorul salariu. O sete de a trăi un moment, de a nu trăda timpul cu griji inutile și responsabilități fără bucurii pe care nu ai cum, măcar un pic de tot într-o seară de duminică, să nu o admiri și, poate, chiar invidiezi.

E o carte scrisă în 3 săptămâni ce merită citită pe nerăsuflate măcar pentru a replica ritmul nebun în care trăiesc și călătoresc cei 2 eroi și neastămpărul care îi mișcă de-a lungul și de-a latul Americii. Și de ce nu, merită măcar să te întrebi din când în când dacă îți trădezi cumva timpul aici și acum cu calcule pentru un viitor pe care poate nu ți-l dorești și nici nu vrei să îl meriți, un viitor desenat „de o grijă clară și dovedită”.

(Mai jos un scurt pasaj, de la începutul cărții)

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s