Iceefest: giganții internetului despre publishing online

Joi și vineri giganții internetului au fost la Băneasa Shopping City, în săli de cinema întunecoase transformate în săli de conferință. A fost ICEEfest 2015, un eveniment la care vreau să particip de când am început să lucrez în digital. Nume mari, oameni mai mult su mai puțin curioși.

Eu am ajuns joi și i-am ascultat timp de câteva ore bune. Dimineața a început cu o trecere în revistă a trendurilor în digital de la Odysseas Ntotsikas, TDG, urmată de prezentările a 2 giganți ai publishingului = Huffington Post și New York Times. Koda Wang (COO Huffington) și Jean-Christophe Demarta (Vice President – Global Advertising, The New York Times) au jucat un ping-pong distractiv. povestind despre cum a devenit un blog  o companie digitală internațională sau cum o instituție jurnalistică cu o istorie de peste 100 de ani și-a transformat modelul de business pentru a ține pasul cu era digitală. Din punctul medu de vedere. tipul de la NYT a câștigat detașat.

Kada Wang ne-a arătat cifre, multe cifre care vorbeau despre reușitele Huffington Post în 10 ani de existență: 214 milioane vizitatori unici, 13 ediții în 13 țări, primii care au lansat un proiect de native advertising împreună cu IBM, prima publicație exclusiv digitală care a câștigat un premiu Pulitzer. Ne-a vorbit, printre statistici, și despre planurile de viitor, cel mai important punct: vor să devină 50/50: 50% video, 50% text, ei testează constant ce funcționează mai bine, optimizează constant contentul (schimbă foto, titlul unui articol în funcție de ce performează).

De ce a câștigat Jean-Christophe Demarta? Pentru că ne-a vorbit mai mult despre bucătăria internă și ne-a spus-o răspicat: pentru noi cel mai important este conținutul, tipul de jurnalism pe care îl facem și produsul finit pe care îl oferim cititorilor noștri. Au experiența a peste 100 de ani în a crea conținut, ce a devenit prioritar în ultimii ani a fost să găsească un mod de a folosi tehnologia pentru a îmbunătăți și distribui acest content extraordinar pe care îl produc. Drept dovadă, Snow Fall, o poveste multi media care a atras atenția întregii industrii acum vreo 3 ani, Însă și,mai important a devenit modelul de business pe care l-au testat. Un model care îi ajută să se susțină financiar fără o dependență totală de advertiseri (multe bile în plus pentru asta, modelul Huffington Post pare a-și dori mai degrabă volume care să îi ajute să vândă publicitate). Și NYT are proiecte de native advertising, însă nu sunt core business – au o echipă dedicată pe content producers (aproximativ 40) care lucrează pentru clienții NYT, însă sunt foarte transparenți cu întreg demersul.

După acești 2 oameni din lumea publishingului a venit rândul celui de-al treilea – Cătălin Tolontan. de la GSP, care m-a adus cu picioarele pe pământ, mai exact pe pământ românesc, unde avem deja recunscută meseria de postaci online (Elena Udrea plătea, se spune, nu mai puțin de 10.000 de euro pe lună acestora pentru a-i apăra imaginea în online). Ne-a vorbit despre un grant obținut pentru a crea un program de moderare semi-automată a comentariilor online și a prezentat primele rezultate. E de urmărit inițiativa (http://lesshate.openpolitics.ro ) și văzut dacă se păstrează trendul pozitiv – în primele 2 luni de la implementarea acestuia, traficul pe gsp.ro nu a scăzut deloc. Ce mi s-a părut suprinzător a fost că doar 25% dintre comentariile postate în aceste 2 luni au trebuit moderate (1 din 4, chiar mi se pare puțin!).

Ziua a continuat cu multe fețe cunoscute și necunoscute, prezentăii bune sau mai puțin bune (tipul de la Yahoo, Patrick Hourihan, Head of Research Northern Europe & Global Sales,a fost nu numai plictisitor, ci și extrem de aproape de un teleshopper, încercând să ne prezinte Yahoo și Tumblr ca cele mai importante platforme de native advertising). Alți doi vorbitori pe care vi-i recomand:Yonathan Dominitz, Mindscapes, a discutat despre pattern-urile de gândire și cum le poți răstălmîci pentru a fi creativ în publicitate (găsiți câteva prezentări ale lui pe contul Slideshare) și Ivan Imhoff, Head of Conversion Rate Optimisation, House of Kaizen, care a vorbit despre cum optimizarea în online pornește și este centrată pe user, nu pe brand. (blogul House of Kaizen e o nouă resursă excelentă de informație)

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s