The Power of Storytelling: ce să citeşti după conferinţă

Visez de 3 ani să îi întâlnesc pe oamenii care i-au inspirat pe cei de la Decât o revistă. Mai exact, de când am început să citesc revista lor. Pentru că poveştile lor m-au ajutat să înţeleg şi să simt mai multe decât pot povesti. Mă întrebam: de unde, cum? Cum fac  oamenii ăştia, de unde şi cum vin cu felul ăsta de a face jurnalism, un jurnalism cu personalitate şi suflet?

Am petrecut 2 zile cu ei la The Power of Storytelling, cea mai importantă conferinţă  dedicată poveştilor din SE Europei – nu o spun eu sau echipa organizatoare, ci jurnalistul polonez din dreapta mea care îi urmărea de mult timp pe speakeri şi nu i-a găsit decât la Boston şi la Bucureşti anul ăsta. Profesori de jurnalism, scriitori sau producători de show-uri radio din State, Olanda, Canada. Nu m-aş di dezlipit de scaun încă vreo 2 zile.

Cât despre puterea poveştilor, sună a bedtime story, nu?

Ei bine, în prima zi Chris Jones a vorbit 30 de minute. Şi-a petrecut următoarele 45 de minute fiind luat în braţe de oameni din sală. Majoritatea străini pe care reuşise să îi facă să simtă ceva, să şi-i apropie prin poveste şi printr-un îndemn scurt: sit in the fucking chair and do the work! (se referea  la scris, dar înlocuiți, vă rog, cu ce simțiți nevoia: proiecte personale, voluntariat, sport, viață / sit in the the fucking chair and do the work!)

Nu, nu vreau să vă povestesc mai multe. Nu cred că starea de spirit, energia și pasiunea pe care le-am găsit acolo pot prinde viață pe un ecran digital. Dar vreau să las aici, pentru mine, dar și pentru voi, o listă cu ce o să citesc eu după aceste 2 zile de inspirație. Here it goes:

 1. Povești scrise de speakeri – găsiți scurta lor descriere și linkuri către cele mai importante povești scrise de ei pe site.
 2. From counterculture to cyberculture– Stewart Brand.
 3. Hotel Rwanda – de văzut , un film despre cum se construiește în capitalismul consumerist și ce înseamnă, de fapt, made in China.
 4. Jon Fortt on Satya Nadella statement on pay raise – despre cum lideri și influnceri pot dărâma povestea unei companii sau da startul unei noi povești de brand.
 5. Why we should give free money to everyoneDe Correspondent este un proiect jurnalistic centrat pe calitate, care s-a născut din nevoia olandezilor de jurnalism de calitate. Momentan au doar câteva articole traduse în engleză, dar îi testez  cu acest prim articol.
 6. Winning the Story Wars, de Jonah Sachs. Am găsit și o versiune  video prescurtată  (și animată) pentru cei presaţi tare de timp.
 7. John Smith: despre viaţă, un documentar premiat cu Emmy. 7 oameni, un nume, o viaţă.
 8. Noul film al lui Tudor Giurgiu, despre viaţa şi sinuciderea unu procuror român destrămat de sistemul cu care s-a luptat, Nu am link, vine prin februarie, am văzut 9 minute din film şi m-a convins.
 9. Fish, this is a tap app – ‘what does it mean to like something online? what about to love someting?’ (doar pentru norocoşii cu acces la App Store).
 10. Understanding Comics – comics ca mediu de comunicare și structură pentru poveste. Nici preezentarea ţinută de  Scott McCloud, autorul, pe TED nu e de neglijat.
 11. Cowbird.com –  un proiect descris ca public library of human experience (presimt că o să petrec  ceva mai mult timp aici).

Sper să ne inspire, să ne dea curajul de a ne așeza în scaun și a crea poveșit frumoase care să ne ajute pe noi și pe cei din jur. Să ne ajute măcar să zâmbim.

Nu-mi rămâne decât să sper că ne vedem la anul la The Power of Storytelling!

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre „The Power of Storytelling: ce să citeşti după conferinţă

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s