Ce am învăţat de la o vrăbiuţă albastră

Lui Biz Stone, unul dintre fondatorii Twitter, i-a şoptit o vrăbiuţă câteva lucruri. Şi le-a adunat într-o carte numită Things a Little Bird Told Me: Confessions of the Creative Mind. Da, aţi citit bine – nu ‘a creative mine’, ci ‘the creative mind’.

Cartea e o lectură uşoară, numai bună pentru metrou. Am reţinut câteva idei, unele sclipesc a optimism american, dar luate cu măsură fac bine la sănătatea psihică şi, de ce nu, chiar şi la nivelul de optimism. 🙂

Mi-a soptit o vrabiuta
Biz Stone, co-fondator Twitter, povesteşte ce a învăţat din experienţa lansării Twitter, una dintre cele mai mari retele sociale.

Să pornim, aşadar:

  1. Oportunităţile nu vin din neant, ci ți le poți crea. Pe scurt, dacă nu îţi place sportul pe care îl joacă majoritatea, creează-ţi propriul joc şi propria echipă. S-ar putea să îţi placă mai mult noul sport şi să găseşti motivaţie în acesta.
  2. Libertatea de a-ţi căuta singur următorul proiect fără securea deadline-ului e, uneori, mai productivă decât un brief detaliat. Twitter este rezultatul a 2 săptămâni a lui Biz Stone şi Jack Dorsey la finele companiei Odeo, companie în care erau colegi. 2 săptămâni în care angajaţilor li s-a spus clar: puteţi veni cu orice idee nouă pentru această companie. Biz şi amicul lui au făcut un user flow şi o idee vagă de aplicaţie. Mai târziu a crescut şi i-au zis Twitter.
  3. Întreabă, întreabă, întreabă. Sunt total de acord. Dacă nu afli ce, când, unde, cum, dar mai ales de ce (de ce-ul e foarte important, eu îl am și-n header, fix sub nume:), o să ratezi, poate, o oportunitate de creștere pentru tine sau compania din care faci parte. Sau, poate chiar mai trist, o să ratezi șansa de a-l cunoaşte și înțelege pe cel de lângă tine.

Bonus: să nu ai încredere în titluri. Titlul e, de cele mai multe ori, înşelător. Expresia care a inspirat titlul şi formularea ‘confessions of’ fac aluzie la dezvăluirea unui posibil secret. Peste 200 de pagini şi niciun mare secret revelat.

Găsiţi cartea cu o vrăbiuţă pe un elefant. Sau de la Publica.

 

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s