Cum să înveți online: platforme de e-learning pentru cei cu ambiții academice și nu numai

E 1 octombrie, iar eu nu voi mai începe studiile. De niciun fel. Sunt absolventa a 17 ani de învățământ românesc, cu hibele și plusurile lui. 17 ani: școală, liceu, faultate, master.

Dar încă simt nevoia de a continua să învăț, îmi cunosc lipsurile și îmi doresc să le suplinesc.  Din păcate, rutina zilnică mă rupe de la un studiu organizat. Pentru cei ca mine tot online-ul vine cu soluția: platforme de e-learning pentru toți și toate.

Avantajele platformelor de e-learning

Ce avantaje văd eu la o platformă de e-learning bine construită:

  • Iți poți construi singur curricula, în funcție de interesele și pasiunile tale;
  • ai acces la cursuri altfel inaccesibile – MIT e cam departe pentru un singur curs de 1-2 săptămâni, nu?
  • comfortul studiului de acasă – ești stăpânul propriului program – și aici știu că e un punct critic pentru mulți dintre noi.

De ce ai nevoie? Sincer, să fii mai degrabă autodidact, să ai răbdarea și determinarea de a „absolvi” un astfel de curs.

Ce platforme de e-learning am testat

Coursera – 77 de univerități americane, cursuri din 25 de arii de interes. S-a născut în laboratoarele Standfor, e una dintre platformele cele mai cunoscute, a atras deja fonduri de 16 milioane dolari și atrage mii de cursnți.

Va trebui să dedici un număr minim de ore cursului, vei avea teme și bibliografie suplimentară. Un plus: vei putea să discuți cu colegii, cei care urmează cursul, pe o platformă dedicată, asemănătoare unui forum,

MIT – cursuri pe mai multe domenii, de la arheologie la marketing, muzică sau chimie. Începi de la clasice prezentări ppt, ai bibliografie de urmărit și teme/proiecte de finalizat.

Yale  – o arhivă impresionantă de prelegeri ale profesorilor de la Yale. De urmărit, comparat și învățat. Cred că acest canal poate fi un tool util și pentru profesorii români, de ce nu?

Bonus: W3schools: da, poți să înveți un pic de HTML, un pic de CSS, de Javascript, cu exemple, tutoriale și how-to, Excelent pentru începători, ai nevoie de determinare și un proiect de la care să începi.

***

Eu am scris despre tool-uri/platforme folosite sau testate. Pe voi ce v-a făcut să vreți să „puneți mâna pe carte” online?

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s