Coloana infinită a dorințelor: despre speranță și dorințe fără număr.

Dorințele omului sunt multe și nenumărate. Ca firele de praf în miez de vară în București, oile de pe plaiuri becalesciene sau fire din barba profetului în înjurăturile mahomedanilor

Da, sunt în Istanbul, capitala unor turcaleți simpatici, guralivi și băgători în seamă care au reușit să creeze (de trei ori, de fapt) Hagia Sofia, o biserică/moschee/muzeu de mai mare frumusețea.

 

 

 

 

 

 

Ei, și în Hagia Sofia găsești Coloana Dorințelor. Legendele legate de aceasta depășesc granițele lui aruncă o monedă și ți se va îndeplini o dorință. Nu, aici e cu îngeri, sfinți și învârtit de degete într-o gaură în coloană. Potrivit legendelor ce o înconjoară, un înger a locuit în ea până cu fix 5 zile înainte de cucerirea Constantinopolului (da, da…cea de la 1453 de care ai auzit în generală). Păzea pe cei care lucrau la construcția clădirii, însă cum v-am spus, cu 5 zile înainte (or fi fost lucrătoare?) îngerul i-a părăsit – o fi fost un semn prevestitor de cotropire?

Cea de-a doua legendă e și mai simpatică. Unul din sultanii lor – credeți-mă, au fost mulți, stric tastatura de-i pocesc aici numele:), în încercarea lui de a o transforma în moschee (trebuia inerent să fie orientată într-un anumit mod – știți doar că ei nu se roagă așa, în orice direcție), și-a dat seama că nu poate deoarce clădirea nu era îndreptată spre Kaaba. Ei, se spune că un sfânt s-a înfățișat la fața locului, a pus degetul său mare pe coloana în cauză și a încercat să o și anume mute cu fața către Kaaba. Sarcina asta e cam grea, oricât de sfânt ai fi, iar el a fost din păcate surprins de un civil. Și…s-a făcut nevăzut, lăsând clădirea așa neterminată, adică neîndreptată spre orașul potrivit. Oamenii învârt și acum degetul în gaura creată odată cu secolele în speranța că, dacă nu a reușit sfântul să-și îndeplinească dorința vor reuși ei. Logic, nu?.

E fascinantă puterea omului de a se agăța de orice exterior, de orice ajutor divin, fie el din partea lui Dumnezeu, Allah sau zeilor greci. Până la urmă, dorința să fie îndeplinită, nu?

Ei, Hagia Sofia e în același loc de secole. Dacă nu s-a mutat singură nu a mutat-o nimeni, ca să vezi!

 

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s