1q84 – Ushikawa, un personaj ca un Colt

Dacă un pistol apare în poveste atunci cu siguranță se va trage măcar un foc. Cel puțin așa spunea un rus deștept, Cehov îi ziceau apropiații.

Ushikawa e un Colt simplu în mâna lui Murakami. Un inadaptat social cu un destin personal indecis și un scop narativ extrem de bine calibrat, Ushikawa este construit ca sinapsă între doi neuroni ai unei povești științifico-absurde de succes internațional.

E un om urât, greu de plăcut, un om cu urechi mari, clăpăuge, pitic și cu genunchii strâmbi, cu un chip deformat de soartă, dar luminat de conștiința unei inteligențe mobile. Măcinat de inadaptare și acceptare socială, Ushikawa este un personaj care nu-și mai poate spune povestea singur pentru simplul motiv că … este mort. Autorul l-a omorât. Bang! pur și simplu, își îndeplinise scopul.
Și-atunci? Mai e o poveste de spus în cazul lui, mai rămâne ceva din intriga personajului?

Da.

Murakami îl construiește cu grijă, îi asamblează piesă cu piesă, rotiță cu rotiță, glonț cu glonț. Iar Ushikawa își îndeplinește funcția splendid; până și moartea lui e utilă în structura poveștii pentru că duce povestea mai departe. Felul în care moare țese un fir narativ suspendat în aer – lumea în care există două luni, în care se formează o nouă crisalidă de aer se materializează într-un viitor ce depășește granițele volumului III 1q84.

Mi-a plăcut construcția lui Ushikawaa. Unele persoaneje sunt construite ca unelte, pur și simplu.
Ushikawa este Coltul perfect, mânuit la milimetru de Murakami.

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s