La teatru nu se cere bis.

În literatură, da.

Cum traiesc cei de langa noi? Care sunt chichițele lor, idiosincraziile meritorii de un roman sau măcar de o nuvelă scurtă? Cât de mult intervine punctul de vedere în redarea unei povești și al cui punct de vedere e preponderent – al autorului sau al mentorului sau? Al nevestei mentorului? Și până la urmă care e limita la care personajul devine om, individualitate? Până unde mergi cu de și reconstrucția unui personaj insiprat de realitate, care e momentul în care spui stop!

Am fost la Băiatul din ultima bancă, la TNB. Piesa asta dezvelește schela unui mini-roman și a relației mentor-elev în literatură. Doi voyeuri, cu predilecție mai mare sau mai mică pentru realism se întâlnesc într-o sală de clasă, la ora de literatură. Un profesor și un elev în căutarea formei și personajului perfect, din puncte diferite de vedere. Avem, așadar, conflictul. Rezolvarea…într-un scurt roman supus bis-ului experimental construit de elevul de 17 ani la sfaturile profesorului Herman(dependent de literatură ca singură formă de artă), scriitor ratat și pedagog dezamăgit incurabil de meseria sa.


O piesă captivantă atât prin scenariu cât și prin scenografie. Captivantă prin jocul dintre diferitele puncte de vedere și instanțe narative, prin răsturnarea de caractere și jocul reflectorului. O piesă care merită privită și ca un exercițiu pentru cei cu interes în literatură sau jurnalism, în exercițiul deconstrucției. Un exercițiu util și pentru cei al căror punct de vedere și analiză le pare a fi unica veridică, pentru cei care au întotdeauna dreptate în legătură cu oameni, situații și caractere.

În reprezentația teatrală finală nu se poate cere bis. Poate, doar, în spatele cortinei.

În literatură și în viață, însă, bis-ul e vital. În bis descoperi nuanțe care te ajută să vezi și din alt unghi. Și uneori, alt unghi îți oferă altă perspectivă.

Bis, vă rog!

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s