Povesti si muzee multi-media

Vorbeam despre cum poți să spui o poveste, Una dintre cele mai frumoase povești este cea a unui muzeu…da, știu, o să râdeți dacă vă gândiți la muzeele bucureștene. Vă înțeleg, eu una asociez muzeele noastre mai degrabă cu o coală de caiet îngălbenit decât cu o poveste multidimensională.

Dar nu, un muzeu poate spune o poveste în nenumărate moduri și prin nenumărate medii. Exemple sunt nenumărate, eu am doar 3 de share-uit.

Într-un muzeu al războiului din Manchester cel mai impresionant a fost peretele realizat din valizele imigranților de război și testul borcanelor cu mirosuri de pe mare – simplu și eficient, nu? Sau, într-o expoziție a solidarității din Gdansk, Polonia există un mod ingenios de a împărtăși cu ceilalți diferite semnificații date unor noțiuni precum cea de solidaritate. Cum? Într-o bilă de plastic introduceai mesajul tău, în momentul în care introduceai bila ta cădea, pe partea cealaltă, bila cu mesajul celuilalt. Un fel de telefonul fără fir. Era coadă la bilele de plastic.

Pentru că, da, fiecare mediu și fiecare poveste era folosit/ă la potențial maxim.

Să nu mai spun de film 3D în MNAC din Barcelona sau ecrane touchscreen cu secvențe din istoria clubului la FC Barcelona, nelipsitele proiecții de filme informative și ghidurile audio, pliantele informative disponibile în limbi de circulație internațională.

Un muzeu e creat pentru a spune o poveste, capitalul de simpatie și financiar pe care astfel de povești îl pot aduce orașului, culturii și imaginii unei țări este de cele mai multe ori direct proporțional cu mediile pe care le folosești să spui respectiva poveste.

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s