RATBnovellas no.10: democrație, rasism și radiații telefonice

Atât eu cât și prietenele mele avem multe povești de spus despre și cu oamenii din RATB. Pentru că, da, RATB is a magical land – I mean it.

De la certuri de amor ca în telenovelele de pe acasa.tv la mese copioase (cu ciorbă și felul doi, în tramvaiul 34:), la discuții șoptite sau urlate la telefon, spectacole de K1 și altfel de spectacole, vrednice de bulină roșie … pe toate le-am experimentat într-un fel sau altul datorită acestui microunivers al transportului în comun.

Episodul de astăzi (i-am zis no. 10 după dată, începuturile serialului sunt, de fapt, imemorabile) a avut-o ca peronaj principal pe o doamnă la 40-50 de ani care, supărată foc, îl apostrofa pe un domn că vorbea prea tare la telefon. De la acest amănunt s-a ajuns la câte radiații ne/o supune telefonul acelui domn, situația etniei minoritare a rromilor, cât % din țările planetei își bat joc de România și respectul cuvenit doamnei respective (pentru că, nu-i așa? terminase facultatea de câțiva ani…). Da, știu, un vârtej de 5 minute fără cap și coadă.

Mi-au atras, însă , atenția două replici ale unor personaje secundare.
Prima mi s-a părut …epică: Da’ ce, facultatea ai făcut-o pentru noi? Ai făcut-o pentru matale, nu pentru noi! Așadar, această a doua voce susține că o facultate nu îți asigură, ca să vezi! respectul celor din jur. Poate doar dacă știi când să mizezi pe ea, nu așa, aiurea în … autobuz!

Cea de-a doua voce m-a lăsat cu o întrebare. Un domn, simpatic dealtfel, a mormăit amuzat: Da ce vroiați, doamnă? Să șușotească? Asta se făcea tot timpul pe vremea lui Ceaușescu…lăsați-l să vorbească, nu-i democrație? Ăsta o fi unul din criteriile unei democrații – să poți vorbi despre orice cu voce tare în prezența unor oameni care nu au nici cel mai mic interes pentru ce spui/dezvălui/comunici? Dacă mă uit la unele manifestații politice, s-ar zice că … da? Nu știu.

Ce știu este că RATB-ul ar putea să își facă propriul reality show . Să vezi atunci concurență pentru Noră pentru mamă, Românii au talent, X Factor, State de România și altele:)

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s